Skip to content

zit sta bureaus in relatie tot uw gezondheid

Meer gedaan krijgen door staand werken

Wil je nu eens echt veel gedaan krijgen op een werkdag? Dan is staan de beste houding om aan te nemen.Staand werken is goed voor je gezondheid, zo blijkt uit een recente studie. Een jaar werken aan een zit-sta-bureau gaf als uitkomst dat werknemers minder vermoeid waren. Ook waren zij meer betrokken bij het werk dat zij deden. Veel zitten doet de gezondheid geen goed omdat het de werking van het lichaam afremt en er te weinig calorieën worden verbrand. Kansen op levensbedreigende aandoeningen als obesitas n diabetes worden daardoor flink groter.

Voordelen ervaren van staan

Er zijn allerlei redenen om een bureau te kopen waaraan je kunt staan bij Moonen Import Export. De 146 proefpersonen die aan het onderzoek meededen hadden allen een beroep dat voornamelijk zittend werd uitgevoerd. 77 van hen gingen werken aan een werkplek die in hoogte te verstellen was, een sta-zitbureau. De andere 69 bleven werken zoals zij gewend waren. Al snel bleek dat staan meer en meer de voorkeur genoot. Na 3 maanden was de zittijd met haast een uur teruggebracht, na zes maanden met meer dan een uur en na een jaar haast met anderhalf uur.

productcategorie elektrisch verstelbaar bureau
productcategorie elektrisch verstelbaar bureau

Gezonder voelen dan ooit

De effecten op de gezondheid waren dan ook duidelijk te voelen. Zo waren ze in de eerste plaats vooral minder moe. Daarnaast voelden zij zich meer betrokken bij het werk. Tot slot werd ook de algehele kwaliteit van het leven een beter cijfer gegeven. Dat kwam doordat klachten aan de spieren en botten verminderden. Denk aan minder rugpijn als meest prominente voorbeeld. Daarnaast werd ook minder stress ervaren. Door het staan kunnen de klachten gemakkelijker worden bestreden en zelfs verdwijnen. Met de gemakkelijk te verstellen bureaus die bij Moonen Import Export te krijgen zijn wordt dit nog beter mogelijk.

Meer kennis verkrijgen

Alle voordelen van staan, of afwisselend staan en zitten zijn nog lang niet volledig ontdekt. Daar is nog meer studie voor nodig. Dat het gemiddelde van 9,8 uur zitten per dag zoals dit in Nederland geldt in ieder geval niet goed is, dat is duidelijk. Nergens in Europa wordt zoveel gezeten blijkt uit de cijfers. Dit komt onder andere doordat in landen als Zweden en Denemarken de sta-zitbureaus al volledig ingeburgerd zijn op de werkplek. Ook hier is de productie dan ook flink omhooggegaan.

Andere tests

Ook andere tests wijzen positieve voordelen uit. Zo is in een callcenter recentelijk een vergelijkpaar experiment uitgevoerd. Ook hier bleek de groep die zitten en staan konden afwisselen gemiddeld meer gedaan te krijgen per gewerkt uur dan de groep die alleen kon zitten. In het callcenter werd zelfs tot 1,6 uur per dag minder gezeten dan voorheen. In een periode van een halfjaar werd daardoor een productiviteitsverhoging van 46 procent gemeten bij deze groep. Opvallend was dat de verbetering in productiviteit progressief toenam naar mate er langer met de wisselende houding gewerkt werd.

Tekst geschreven in opdracht van Joep Moonen.

Gerelateerde berichten