Skip to content

De ultieme ergonomische thuiswerkplek

Thuiswerken is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden, en hoewel veel mensen terug naar kantoor zijn gegaan zet de trend zet zich voort. Dit heeft geleid tot een toenemende vraag naar ergonomische oplossingen die zorgen voor een comfortabele en gezonde werkomgeving. 

Een goede ergonomische opstelling bevordert de productiviteit en helpt lichamelijke klachten te voorkomen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van een ergonomische thuiswerkplek en welke producten je helpen om effectief thuis te werken!

Werkgevers willen investeren in thuiswerken

In 2021 heeft de rijksoverheid een artikel gedeeld dat veel werkgevers, ondanks het versoepelde thuiswerk advies, thuiswerken beter wil faciliteren. Dit waren de bevindingen

 • 45% van de werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
 • 41% wil dat voor thuiswerken.
 • 40% wil medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel.
 • 32% geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerk vergoedingen.
 • 26% zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.

Dit heb jij nodig voor een ergonomische thuiswerkplek: 

 1. Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is essentieel voor een goede werkhouding. Kies een stoel met verstelbare zithoogte, armleuningen en rugleuning, zoals de ergonomische ARBO bureaustoel. Deze stoel zorgt voor optimale ondersteuning van de onderrug en helpt een goede zithouding te behouden.

 1. In hoogte verstelbaar bureau

Een in hoogte verstelbaar bureau maakt het mogelijk om zowel zittend als staand te werken. Dit bevordert een actieve werkhouding en helpt lichamelijke klachten te voorkomen. Het elektrisch zit-sta bureau is een uitstekende keuze, met een eenvoudige bediening en een ruim werkblad. Maak zelf de keuze in blad- en framekleur. 

 1. Monitorarm

Een monitorarm zorgt ervoor dat je beeldscherm op de juiste hoogte en afstand kan worden geplaatst, waardoor nek- en oogbelasting wordt verminderd. Een goede monitor arm is flexibel en eenvoudig te verstellen, zodat je altijd de perfecte kijkhoek hebt.

 1. Ergonomische muis en toetsenbord

Een ergonomische muis en toetsenbord helpen om de belasting op je polsen en vingers te verminderen. Het begint met een goede houding, maar een ergonomische muis en toetsenbord zijn goede opties die bijdragen aan een comfortabele werkhouding.

 1. Goede LED verlichting

Goede verlichting is iets wat erg vaak vergeten wordt in een thuiswerkplek. Vooral in de winter kan dit een grote invloed hebben, maar afhankelijk van de werkplek kan het een enorm verschil maken. 

Zorg voor voldoende natuurlijk licht en een goede bureaulamp om oogvermoeidheid te voorkomen. Een goede led lamp biedt helder en gelijkmatig licht, waardoor je je beter kunt concentreren en minder snel vermoeid raakt.

Investeer in jouw lange termijn gezondheid

Gezond werken begint met ergonomie, maar je moet ook comfortabel en productief kunnen zijn.

Door zelfs, maar ook via je baas, te investeren in een georganiseerde, rustige thuiswerkplek, verbeter je niet alleen je comfort en productiviteit, maar voorkom je ook gezondheidsproblemen op de lange termijn. Denk daarom ook goed aan de akoestiek van de werkplek.

Een goede ergonomische opstelling zorgt voor een betere lichaamshouding, minder spierspanning (krampachtig zitten) en een verminderde kans op klachtenbeelden zoals RSI, rug- en nekpijn. Hier zijn vier bonusproducten voor rust aan je hoofd! 

 1. Documenthouder

Een documenthouder helpt om papieren documenten op een comfortabele leeshoogte te plaatsen, waardoor je je nek minder hoeft te buigen en belasten. Een documenthouder is een stabiele en vaak verstelbare optie die je in staat stelt om efficiënter te werken zonder extra belasting op je nek.

 1. Kabelmanagement (het organiseren van je kabels)

Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een betere concentratie en vermindert de kans op struikelen of kabelbreuk. Maak gebruik van kabelgoten of een kabelklem om je werkplek netjes en georganiseerd te houden.

 1. Geluidswerende oplossingen

Thuiswerken kan soms luidruchtig zijn of jij kan de bron van overlast zijn, vooral in een druk huishouden. Overweeg geluidswerende oplossingen zoals akoestische panelen of koptelefoons met ruisonderdrukking (noise-cancellation). Dit kan je helpen om je beter te concentreren en stress te verminderen.

Beter voor geest en lichaam

Creëer de ultieme thuiswerk setup die je gezondheid, comfort en productiviteit ten goede komt. Investeer in jezelf en je werkplek, en ervaar de voordelen van een ergonomisch verantwoorde werkomgeving. Hopelijk heb jij iets gehad aan deze blog en kunnen onze betaalbare oplossingen ergonomie voor jou toegankelijker maken! Wil je meer weten? Kom dan langs op locatie in Udenhout, of neem contact op

Veelgestelde vragen over ergonomisch thuiswerken

Wat zijn de voordelen van een ergonomische thuiswerkplek?

Een ergonomische thuiswerkplek kan leiden tot een betere lichaamshouding, spanning in de spieren, hogere productiviteit en een verminderde kans op klachtenbeelden zoals RSI, rug- en nekpijn.

Hoe vaak moet ik mijn werkhouding veranderen tijdens het werken?

Het is belangrijk om regelmatig van houding te wisselen, bijvoorbeeld door te staan na elke 30 minuten zitten. Dit helpt om spierspanning en vermoeidheid te verminderen. De Nederlandse Vereniging voor Ergonomie heeft hier meer advies over. 

Hoe stel ik mijn bureaustoel correct in voor een optimale ergonomische houding?

Een correct ingestelde bureaustoel biedt voldoende ondersteuning aan de onderrug en zorgt voor een juiste zithouding. Stel de zithoogte, rugleuning en armleuningen zodanig in dat je voeten plat op de grond staan, je knieën een hoek van ongeveer 90 graden vormen en je armen ontspannen op de armleuningen rusten

Hoe kan ik mijn thuiswerkplek goed verlichten om oogvermoeidheid te voorkomen?

Zorg voor voldoende natuurlijk licht en een goede bureaulamp die helder en gelijkmatig licht biedt. Vermijd directe reflectie van het licht op het scherm en plaats de bureaulamp aan de zijkant van je werkplek, zodat het licht gelijkmatig op je werkgebied valt.

Gerelateerde berichten