Skip to content

NEN-EN 14703 – Alles wat jij moet weten over de norm & gekoppelde zitmeubels

NEN-EN 14703:2007 is een norm die richtlijnen en vereisten specificeert met betrekking tot de veiligheid van stoelkoppelingen, vooral in openbare ruimtes zoals zalen, auditoria, en kerken. Het doel van deze norm is om de veiligheid en stabiliteit van stoelen te garanderen wanneer deze aan elkaar gekoppeld worden, om zo het risico op ongelukken te verminderen, vooral in situaties waarin een snelle ontruiming noodzakelijk kan zijn.

Op deze pagina lees jij alles over de NEN-EN 14703 norm en hoe jij kan zorgen voor veilige gekoppelde zitgelegenheid in iedere context. Gebruik de onderstaande links om direct naar jouw onderwerp te navigeren of lees van begin tot eind alles over deze norm.

Wat is NEN-EN?

NEN-EN 14703:2007 is een specifieke uitgave van de Europese norm die richtlijnen en eisen stelt aan stoelkoppelingen. Laten we eerst de norm uit elkaar halen en stuk voor stuk definiëren. 

NEN

“NEN” staat voor “Nederlands Normalisatie-instituut“, wat de organisatie in Nederland is die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en beheren van nationale en internationale normen. NEN-normen zijn technische specificaties die worden gebruikt om de kwaliteit, veiligheid en efficiëntie van producten, diensten en processen te waarborgen.

EN

“EN” staat voor Europese Norm, wat betekent dat deze norm niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie is geadopteerd. De volledige benaming NEN-EN duidt op een norm die zowel nationaal als Europees is erkend.

14703:2007

Dit laatste stuk is erg simpel. 14703 Duidt aan wat het nummer van de individuele norm is en de toevoeging “2007” duidt op het jaar van publicatie of de specifieke versie van de norm.

Wanneer is NEN-EN 14703 van toepassing?

Zoals we in de introductie hebben uitgelegd is de NEN-EN 14703 van toepassing in situaties waarbij stoelen aan elkaar gekoppeld worden in openbare ruimtes. Dit zijn locaties waar tijdelijke of permanente zitgelegenheden zijn georganiseerd. Deze norm is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit van gekoppelde stoelen te waarborgen, wat vooral belangrijk is in situaties waar een snelle ontruiming noodzakelijk kan zijn. Hier zijn enkele specifieke situaties waarin NEN-EN 14703 van toepassing is:

klapstoel Europa blauw
klapstoel Europa, blauw
  1. Evenementen

Wanneer stoelen aan elkaar gekoppeld worden om rijen of blokken van zitplaatsen te vormen, is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt die voldoet aan de norm. Dit kan van toepassing zijn bij concerten, theatervoorstellingen, lezingen, en andere evenementen waarbij een georganiseerde zitopstelling gewenst is.

  1. Openbare ruimtes

In openbare gebouwen of ruimtes waar regelmatig bijeenkomsten plaatsvinden en waar stoelen gekoppeld worden, zoals in kerken, schoolaula’s, en conferentiezalen, dient men rekening te houden met de richtlijnen

  1. Situaties die een snelle ontruiming vereisen

Sommige situaties kunnen een snelle ontruiming vereisen, hier houd je natuurlijk altijd al rekening mee in je ontruimingsplan. Iedere situatie die jij je voor kan stellen waarbij een zitopstelling gebruikt wordt en er veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn kan een situatie zijn die een snelle ontruiming vereist. 

Veiligheid, veiligheid, veiligheid.

In al deze voorbeelden is het essentieel dat de organisatoren de richtlijnen van NEN-EN 14703 volgen om ervoor te zorgen dat gekoppelde stoelen correct worden gebruikt en niet de veiligheid van de aanwezigen in gevaar brengen. Dit omvat het overwegen van de breedte van gangpaden, de afstand tot nooduitgangen, en de algehele capaciteit van de ruimte in relatie tot het aantal aanwezigen.

nen-en 14703

Zo kan jij NEN-EN 14703 toepassen

De NEN-EN 14703 norm specificeert de veiligheidseisen voor het koppelen van stoelen in openbare ruimtes, maar het biedt geen gedetailleerde instructies over de exacte methode voor het koppelen van stoelen. 

De norm stelt veiligheids- en stabiliteitseisen vast waaraan gekoppelde stoelen moeten voldoen, vooral in situaties waar snelle ontruiming noodzakelijk kan zijn. 

Het doel is om ervoor te zorgen dat stoelen tijdens gebruik veilig en stevig blijven staan, en dat de gekoppelde stoelen niet gemakkelijk kunnen omvallen of verschuiven, wat de veiligheid van bezoekers kan beïnvloeden.

4 Richtlijnen voor het veilig koppelen van stoelen

Zoals veel andere Nederlandse en Europese normen is NEN-EN 14703 meer gericht op de uitkomsten dan op de methoden. We hebben daarom een lijst met richtlijnen voor je opgesteld voor het veilig koppelen van stoelen:

Gebruik geschikte koppelstukken: 

Zorg ervoor dat de koppelstukken of mechanismen die gebruikt worden om stoelen aan elkaar te koppelen, compatibel zijn met de stoelen en ontworpen zijn om een stevige verbinding te garanderen. Er zijn verschillende soorten koppelstukken beschikbaar, afhankelijk van het stoelontwerp. Ook zijn er stoelen met geïntegreerde koppelstukken op de markt.

klapstoel koppelstuk
klapstoel koppelstuk
  1. Stevige bevestiging

Bevestig de stoelen stevig aan elkaar met de koppelstukken volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de koppeling strak en veilig is, zonder te veel speling, om te voorkomen dat de stoelen uit elkaar bewegen.

  1. Stabiliteit controleren

Na het koppelen van de stoelen, voer een stabiliteitstest uit door zachtjes aan de stoelen te trekken en te duwen om te zorgen dat ze niet gemakkelijk omvallen of uit elkaar schuiven.

  1. Houd rekening met evacuatiepaden

Bij het opstellen van gekoppelde stoelen, plan de opstelling zodanig dat evacuatiepaden en toegangen tot nooduitgangen duidelijk en vrij blijven. De stoelen moeten zo geplaatst worden dat ze een snelle en veilige evacuatie mogelijk maken.

  1. Controleer lokale voorschriften: 

We kunnen hier heel diep op ingaan, maar dit is breder dan de NEN-EN 1703 norm. We adviseren daarom dat je contact opneemt met de lokale gemeente waar jouw evenement is. Ook is het raadzaam om het een en ander door te spreken met de brandweer voor advies, hoewel je altijd professionele organisaties in kan schakelen voor hulp (zoals eventplanners) is dit vaak al genoeg. Als je alsnog twijfelt kan je een juridisch advies opvragen van een specialist in evenementenrecht.

Klapstoelen en de NEN-EN 14703 Norm

Klapstoelen zijn een populaire keuze voor veel evenementen vanwege hun veelzijdigheid en gemak. Echter, wanneer we klapstoelen gebruiken, moeten we ook de veiligheid en stabiliteit in acht nemen, conform de NEN-EN 14703 norm. In dit aanvullende stuk van onze blog duiken we dieper in hoe klapstoelen passen binnen de richtlijnen van deze norm en geven we praktische tips voor een veilige inzet.

De rol van klapstoelen binnen NEN-EN 14703

Ondanks hun mobiliteit en gebruiksgemak, vallen ook klapstoelen onder de veiligheidseisen van NEN-EN 14703 wanneer ze aan elkaar gekoppeld worden. Deze norm zorgt ervoor dat, ongeacht het type stoel, de veiligheid van de bezoekers gewaarborgd blijft door stabiliteit en betrouwbare koppeling te eisen.

Niet iedere klapstoel werkt!

Kies modellen die specifiek ontworpen zijn om gekoppeld te worden en die voldoen aan de veiligheidseisen. Let op kenmerken zoals robuuste constructie, stabiele poten en betrouwbare koppelingsmechanismen.

Het koppelen van de klapstoelen van Moonen in lijn de richtlijnen

Moonen Import Export biedt een reeks klapstoelen die speciaal ontworpen zijn om aan deze vereisten te voldoen. Hieronder bespreken we drie modellen die niet alleen comfort en flexibiliteit bieden, maar ook de veiligheid van de deelnemers waarborgen door een betrouwbaar koppelingssysteem. Een voorbeeld van het koppelingssysteem wat wij gebruiken ziet er als volgt uit: 

 Moonen Import Export biedt een reeks klapstoelen die speciaal ontworpen zijn om aan deze vereisten te voldoen. Hieronder bespreken we drie modellen die niet alleen comfort en flexibiliteit bieden, maar ook de veiligheid van de deelnemers waarborgen: 

  1. Onze eenvoudige kunststof klapstoel 
  2. De klapstoel Europa met een draagvermogen tot 140kg. 
  3. De deluxe en comfortabele klapstoel (Ook met veilige, brandvertragende stof) 

Let er wel op dat je aangeeft dat je een koppelingssysteem wenst te bestellen met deze stoelen.

klapstoel deluxe
 Comfortabel, brandveilig en leverbaar met kar

Voor elk van deze stoelen geldt dat de koppeling aan zowel de voor- als achterpoten essentieel is. Per twee stoelen is een koppeling aan de achterpoten vereist, en één aan de voorpoten – een stap die soms wordt vergeten maar cruciaal is om ‘scharen’ van de stoelen te voorkomen. Dit fenomeen kan leiden tot instabiliteit en is daarom gevaarlijk.

 Door het volgen van deze simpele stappen verzekeren we dat de stoelopstelling stabiel blijft en niet alleen voldoet aan de NEN-EN 14703 norm, maar ook de veiligheid van alle aanwezigen garandeert.

Conclusie

Het naleven van NEN-EN 14703 is meer dan een formaliteit; het is een essentieel onderdeel van de planning van elk evenement. Het garandeert niet alleen dat je voldoet aan veiligheidsstandaarden, maar verzekert ook dat je bezoekers zich veilig en comfortabel voelen tijdens je evenement. Door deze richtlijnen te volgen, toon je aan dat je toegewijd bent aan het welzijn van je bezoekers, wat de ervaring voor iedereen verbetert.

We hopen dat deze gids je helpt om de NEN-EN 14703 norm beter te begrijpen en toe te passen. Jouw inzet voor veiligheid zal bijdragen aan het succes van je evenementen en het welzijn van je bezoekers.

Gerelateerde berichten