Skip to content

Verhoog productiviteit met Elektrisch Verstelbare Bureaus

We weten allemaal hoe belangrijk het is om actief en productief te blijven gedurende de dag. Maar wist je dat je bureau-opstelling een cruciale rol speelt bij het bepalen van je productiviteitsniveau? Elektrisch verstelbare bureaus zijn de nieuwe gamechanger in de wereld van werkplekken. Ze bieden ongeëvenaarde flexibiliteit, comfort en gemak, waardoor je soepel kunt overschakelen van zitten naar staan en vice versa.

In deze blogpost zullen we een diepgaande blik werpen op elektrisch tafels, hun functionaliteiten, voordelen, soorten, installatie- en onderhoudsprocedures, aanpassingsopties, gebruikerservaringen, veelgestelde vragen en nog veel meer. We zullen ook verkennen hoe ze je gezondheid en productiviteit helpen verbeteren terwijl ze de stress op de werkplek verminderen. Dus ga lekker zitten, leun achterover en laten we ons onderdompelen in de opwindende wereld van elektrisch verstelbare bureaus – waar werk comfort ontmoet!

Wat is een elektrisch verstelbaar bureau eigenlijk?

Het begrijpen van de functionaliteit van elektrisch verstelbare bureaus stelt gebruikers in staat om moeiteloos over te schakelen tussen zitten en staan, en daarmee wordt flexibiliteit en dus ook comfort bevordert. Deze tafels zijn uitgerust met elektrische motoren waarmee je eenvoudig de hoogte kunt aanpassen. Met 1 druk op de knop kun je wisselen van werkhouding waarmee de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Door ergonomische werkplekken te creëren, ondersteun je gezondheid en productiviteit, waardoor ze ideaal zijn als kantoormeubilair en een uitkomst voor een eventuele facilty manager. Mensen zijn er immers in alle soorten en maten en als er dan ook nog intern veel wordt veranderd van werkplek, wordt gereorganiseerd of gebruik wordt gemaakt van wisselwerkplekken is dit ideaal. Je hoeft immers niet voortdurend op je knieën onder de bureaus te kruipen, de inbussleutel in de aanslag om het bureau weer op de juiste hoogte te zetten voor de nieuwe gebruiker. En dan maar liever niet denken aan alle risico’s van dien als de persoon die het op zich neemt om het bureau te verstellen, voor het gemak maar alle spullen op het bureau laat staan terwijl de inbus eruit wordt gedraaid om de tafelpoot te veranderen van hoogte. Nee liever niet, er zijn legio sta-bureaus beschikbaar, waaronder opties van Herman Miller b.v. op Amazon, maar er zijn ook goedkopere modellen beschikbaar die tevens worden geleverd met een perfecte 5 jaar garantie. Zo hebben gebruikers verschillende keuzes om te overwegen, ook die voor een kleiner budget zonder in te leveren op kwaliteit.

Elektrisch verstelbare bureaus zijn ontworpen om gemak te bieden en een goede houding op de werkplek te bevorderen. Ze worden geleverd met programmeerbare bediening voor eenvoudige hoogteverstellingen en hebben vaak dubbele motoren voor verbeterde stabiliteit, om te voldoen aan diverse behoeften van de werkruimte. Sommige modellen bieden voorgeprogrammeerde hoogteopties, welke zijn afgestemd op verschillende gebruikersvoorkeuren. Je kunt dan een zithoogte vastleggen in het geheugen maar ook een stahoogte of 1 er tussenin als je gebruik wil maken van een stahulp. Deze bureaus maken deel uit van kantoormeubilair en zijn ideaal voor het creëren van ergonomische werkruimtes ter ondersteuning van gezondheid en productiviteit. Met hun vermogen om de risico’s van langdurig zitten te verminderen, zijn hoog-laag bureaus een populaire keuze voor moderne kantoren.

Het kiezen van het juiste sta bureau

Factoren zoals hoogtebereik, bureauaccessoires en materiaalsamenstelling zijn cruciaal bij het selecteren van een bureau. Het overwegen van werkruimte-eisen en voorkeuren is essentieel bij het kiezen van een sta bureau. Diverse hoogwaardige elektrische verstelbare bureaus bieden diverse functies en voordelen op de markt. Gebruikers moeten de draagkracht van het bureau beoordelen, vooral als het zwaar materieel zal moeten dragen. De zwaardere variant is niet overal beschikbaar maar de bureaus die zijn afgestemd op specifieke behoeften, zoals gaming of thuisgebruik, zijn ruimschoots beschikbaar.

Duurzaamheid en stabiliteit zijn sleutelfactoren om ervoor te zorgen dat het bureau langdurig gebruik kan weerstaan dus let op de garantietermijn. Programmeerbare opties zoals geheugeninstellingen verbeteren de gebruikerservaring. Overweeg de beschikbaarheid van gratis verzending, garantie en klantenondersteuning voor toegevoegde waarde. Beoordeel de indeling van de werkruimte, inclusief kabelbeheer en accessoires, om ervoor te zorgen dat het bureau goed past in jouw ruimte.

Top merken op de markt

Met een verscheidenheid aan opties biedt de markt gerenommeerde merken zoals Ahrend, Schaffenburg, Euroseats, Fellowes, Ikea, Voortman, Palmberg, Steelcase, Wiesner Hager, Pami, Sedus Stoll, Robberechts, Lensvelt, Bulo, Narbutas, Joob, Renz, Felino, Castelijn, Voortman, Wini Winea en Vitra die elektrisch verstelbare bureaus aanbieden. Het Jarvis Bamboo sta-bureau valt extra op door zijn duurzame materialen en kwaliteit. Klanten kunnen bureaus vinden met slimme functies voor efficiënt gebruik, afgestemd op moderne werkruimtes, waaronder de SOHO in thuiskantoren. Bovendien voldoen aanpasbare functies zoals bureaubladgrootte aan individuele voorkeuren, waardoor deze bureaus ideaal zijn voor uiteenlopende behoeften.

Soorten bureaubladen

Voor wat betreft het bureaublad zijn er tal van opties beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen. Deze omvatten standaard rechthoekige ontwerpen, L-vormige oppervlakken, en zelfs sta-bureaus die geschikt zijn voor zowel thuis als professionele omgevingen. Bovendien zijn de bladen niet beperkt tot één materiaal; ze zijn verkrijgbaar in melamine, HP, volkern maar ook duurzaam bamboe en elegant metaal. Dit laatste bieden wij bij Moonen Kantoormeubelen niet aan omdat het simpelweg niet als prettig wordt ervaren, het voelt namelijk altijd koud aan. Standaard werken we met melamine bureaubladen van 25 mm dikte met behoorlijk wat keuze uit verschillende decors. Een melamine bureaublad is afgewerkt met een kunststof toplaag die wordt geperst op een spaanplaat. Rondom is het geheel voorzien van een 2 mm dikke kunststof stootrand.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van elektrisch verstelbare bureaus?

Elektrische bureaus bevorderen een goede houding, verminderen lichamelijke spanning en het risico op hartziekten. Ze verhogen de calorieverbranding in vergelijking met zittend werk, wat de workflow en productiviteit verbetert. De sta-zit tafels voorzien in verschillende criteria aan diverse behoeften, waaronder gaming, laptopgebruik en algemeen kantoorgebruik, ter ondersteuning van administratief werk. Bovendien kunnen gebruikers genieten van gezondheidsvoordelen zoals verbeterde bloedsomloop.

Het sta-bureau bied een verbeterde productiviteit. Het verbeteren van werkplekken met verstelbaar kantoormeubilair bevordert een dynamische omgeving. Gebruikers schakelen naadloos tussen zitten en staan, wat vermoeidheid bestrijdt. Sta-bureaus hebben een positieve invloed op cognitieve functies, wat de productiviteit verhoogt. Aanpasbare opties zorgen dat aan individuele voorkeuren kan worden voldaan waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en de hoog laag bureaus geschikt zijn voor samenwerkingsruimtes, ter ondersteuning van interactieve werkstromen.

elektrisch verstelbare bureaus
elektrisch verstelbare bureaus

Installatie en onderhoud

Correcte montage en onderhoud van kantoormeubilair zijn essentieel voor duurzaamheid en functionaliteit. Het volgen van de richtlijnen van de fabrikant, inclusief hoogteaanpassing, is van cruciaal belang. Regelmatige reiniging en inspectie dragen bij aan de prestaties van het bureau, terwijl af en toe aanpassingen zorgen voor voortdurende ergonomische voordelen. Het begrijpen van garantie en after-sales ondersteuning is van vitaal belang voor langdurige tevredenheid.

Meestal is een stapsgewijze handleiding voor het installeren beschikbaar. Om een probleemloze en snelle installatie te vergemakkelijken bied Moonen je een montageservice aan. Het het elektrisch sta-bureau wordt gemonteerd geleverd en indien nodig op locatie in elkaar gezet. Als ons team vertrekt is de bureautafel getest en klaar voor gebruik en alles verpakking wordt netjes opgeruimd, meegenomen en afgevoerd. Als je echter zelf aan de slag wil kan dat natuurlijk ook met de uitgebreide installatie-instructies die worden meegeleverd. Het proces is eenvoudig, zelfs voor beginners, wat zorgt voor minimale downtime. De soepele en gemakkelijke installatie garandeert een naadloze overgang zonder dat dit zwaar ten koste gaat van de werktijd.

Het onderhouden van jouw elektrisch bureau is een goed plan. Net zoals met andere gebruiksvoorwerpen garandeert onderhoud een langdurige en optimale prestatie van het bureau. Geschikt onderhoud leidt tot een stevige, betrouwbare werkplek, wat een consistente, efficiënte workflow bevordert. Het bijhouden van het bureau zorgt voor een productieve, ergonomische omgeving en voorkomt potentiële prestatieproblemen.

Sta-bureaus vs. traditionele werkplekken

Sta-bureaus bieden een gezondere, meer dynamische werkomgeving in vergelijking met traditionele bureaus. Deze bureaus bieden verstelbare hoogteopties die ontbreken in traditionele bureaus, wat een betere houding en gezondheid bevordert. Ze zijn ideaal om de zittende aard van kantoorwerk te bestrijden, in tegenstelling tot hun traditionele tegenhangers. Overstappen naar sta-bureaus vanuit traditionele kan aanzienlijk de algehele gezondheid en productiviteit verbeteren. Het bied serieuze gezondheidsvoordelen want door regelmatige beweging aan te moedigen, verminderen hoog laag bureaus de risico’s die gepaard gaan met langdurig zitten. Gebruikers kunnen op zeer eenvoudige manier van positie wisselen om dit te stimuleren zodat men niet blijft zitten omdat het teveel moeite kost om te wisselen van houding. Door het wisselen wordt de druk op de onderrug en heupen verlicht. Sta-intervallen verbeteren de houding en verlichten ongemak veroorzaakt door langdurig zitten, waardoor de bloedsomloop wordt bevorderd. Daardoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd door de bloedbaan en krijgen die geen kans om opstoppingen te veroorzaken en daarmee problemen. De meest bekende vormen zijn nekklachten, rsi en last van de schouder of hoofdpijn.

Vergelijken elektrisch verstelbare bureaus met traditionele bureaus

De elektrische bureaus bieden verstelbare hoogte-instellingen waardoor een ergonomische werkruimte ontstaat. Zo bieden zij flexibiliteit en gezondheidsvoordelen waardoor ze bijdragen aan een dynamische werkomgeving waarin ook het hybride werken mogelijk is. De eenvoud waarmee de diverse werkplekken op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld komt volledig tegemoet aan de individuele voorkeuren van het personeel zodat iedereen een verbeterde houding aan kan nemen en een sprong maakt voor wat betreft de algehele gezondheid. Daarentegen hebben traditionele bureaus geen prioriteit gegeven aan het gezondheidsbewuste ontwerp en de veelzijdigheid die sta-bureaus bieden. De kenmerken en dus de voordelen van zit-sta bureaus overtreffen duidelijk die van traditionele bureaus en ondersteunen zeer zeker een meer ergonomische en productieve werkruimte.

Ergonomie voor maximaal comfort

Om het maximale uit jouw bureautafel te halen en het bereiken van optimaal comfort en efficiëntie is het belangrijk om de hoogte van het bureau in te stellen om een goede houding te bevorderen. Zorg dat jouw onderarmen rusten op het bureaublad terwijl de schouders zijn ontspannen. Aks de schouders niet zijn ontspannen trek je automatisch de ellebogen iets omhoog. Dit heeft als gevolg dat je op een verkeerde stahoogte aan het werk gaat waardoor de onderarmen op een te hoge stand, rusten op het blad waardoor de schouders omhoog worden gedrukt. Dit leid al snel tot een vervelend gevoel in de schouders en/of nek wat op langere termijn kan leiden tot schouderklachten of nekklachten.

Het gebruik van een anti-vermoeidheidsmat voor een sta-bureau kan ongemak verlichten bij het staan. Maar begin met goed te gaan staan. Dat betekent dat je de knieën niet op slot moet gooien omdat daardoor de stand van de heup verandert en daardoor ook de kromming in de rug. Ga dus ontspannen staan met 2 voeten naast elkaar. Dus niet met 1 voet verder naar voren dan de andere want ook dan verander je de stand van de heup, die gaat “scheef” staan en aangezien die de basis vormt voor alles wat erboven zit in het lichaam is dat niet handig. Aangezien je de rug recht wil houden omdat dat de minste belasting geeft en er daardoor minder spier- en peeskracht zorg je dat de basis (heupen) ook recht staat. Staat de heup scheef dan staat de ruggenwervel ook niet recht en moeten alle pezen en spieren goed hun best doen om de wervelkolom recht te houden. Dat kost energie, is dus belastend en een verkeerde belasting zoals deze dat geeft klachten.

Het plaatsen van het scherm op ooghoogte vermindert spanning op de nek en ogen. Staat het scherm te laag dan moet je continue naar beneden kijken waardoor alle spieren in de nek en schouders voortdurend (licht) aangespannen zijn en dat ga je voelen. De 1 uiteraard wat sneller dan de ander maar uiteindelijk krijgt iedereen daar last van. Zie het maar als een elastiek di onder spanning wordt gezet. Er zijn elastieken die het 3 dagen volhouden en eer zijn er die het 3 maanden of langer volhouden maar uiteindelijk zal iedere elastiek het opgeven en knappen. Knappen zal het niet vlug in de schouders of nek maar je kunt er serieus veel last van hebben. Als je je dan bedenkt dat het bij sommige mensen net zolang duurt om van klachten af te komen als dat het heeft geduurd om ze op te bouwen wil een verstandig mens dat graag voorkomen.

Ook het plaatsen van het toetsenbord en de muis binnen handbereik zorgt ervoor dat je de armen niet hoeft te strekken en dus in dezelfde schouders geen belasting creëert.

Het volgende is eigenlijk een goede graadmeter. Als je gaat wandelen en de handen niet in de zakken steekt dan “zwieren” de armen lichtjes heen en weer langs het lichaam. Op dat moment zijn de schouders normaliter in ontspannen toestand en dat zou je op kantoor achter het bureau ook moeten bereiken. Dan kun je werken zonder je lijf verkeerd te belasten of energie te verspillen.

Veelgestelde vragen over elektrisch verstelbare bureaus

 1. Zijn zit-sta bureaus moeilijk te installeren?
  • Nee, de installatie is over het algemeen eenvoudig en vereist minimale inspanning. De meeste modellen worden geleverd met duidelijke instructies voor een probleemloze installatie.
 2. Hoe vaak moeten de hoogte-instellingen worden aangepast?
  • Ons advies luid: Probeer elke 30 tot 60 minuten van houding te veranderen en te wisselen tussen staan en zitten. Wel moeten we daarbij vermelden dat de frequentie afhangt van individuele voorkeuren en taken. Sommige gebruikers passen inderdaad de hoogte meerdere keren per dag aan, terwijl anderen zich richten op specifieke taken waarbij ze liever staan of zitten.
 3. Zijn er specifieke accessoires aan te bevelen?
  • Ja, bij een ergonomisch bureau mag een goede bureaustoel natuurlijk niet ontbreken. Als je gaat zitten, ga dan goed zitten a.u.b. want anders doe je daar teniet wat je hebt gewonnen met het staande werken.
 4. Bieden deze oppervlakken voldoende stabiliteit?
  • Ja, hoogwaardige modellen, zoals die van de eerder gerenommeerde merken, zijn ontworpen met stabiliteit in het achterhoofd, zelfs bij maximale hoogte-instellingen. Ook onze werkplekken zijn op de maximale hoogte nog steeds stevig en stabiel.
 5. Zijn elektrisch sta bureaus geschikt voor kinderen?
  • Ja, mits correct aangepast, kunnen deze oppervlakken geschikt zijn voor kinderen. Vergeet niet dat het belangrijk is om de hoogte aan te passen aan de behoeften van de gebruiker en dat geld dus ook voor de kleinsten. Aan ergonomie voor kinderen wordt op sommige basisscholen al aandacht besteed maar dit topoic is nog steeds onderbelicht..

Conclusie:

Is het staan achter je bureau goed en moet je een elektrische werkplek kopen? Allereerst moet je helemaal niets van ons maar hierboven hebben we duidelijk uiteen gezet en uitgelegd waarom het verstandig zou zijn om het juist wèl te doen. Als bonus kunnen we je nog verwijzen naar dit artikel waarin in 2009 al wordt voorgerekend dat investeren in ergonomie zichzelf terugbetaald dus waarom zou je het niet doen? Het brengt immers geld op, met andere woorden het is een slimme investering in jouw lijf of dat van je collega’s of personeel. Zijn er onverhoopt toch nog vragen dan zijn wij graag beschikbaar om ze te beantwoorden.

Elektrisch verstelbare werkoppervlakken vormen een slimme investering voor degenen die streven naar verbeterde productiviteit en welzijn op de werkplek. Met hun aanpasbaarheid, gezondheidsvoordelen en moderne ontwerpen bieden ze een winnende combinatie voor zowel individuele professionals als bedrijfsomgevingen. Door te investeren in deze innovatieve kantoormeubelen zet je een stap in de richting van een dynamischere, comfortabelere en gezondere werkomgeving. In 2009 werd er door het Tijdschrift voor Ergonomie al een stuk over geschreven en de potentiële effecten van ergonomische verbeteringen uiteen zijn gezet.

Gerelateerde berichten