Skip to content

Hybride werken: De revolutie in werkritme

In een wereld waar de traditionele negen tot vijf werkdag steeds meer tot het verleden behoort, wordt hybride werken de nieuwe norm. Uit een recent onderzoek van IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van flexibele kantooroplossingen onder meer dan tweeduizend Britse werknemers, blijkt dat het gros van de hybride werknemers nu zelf zijn werktijden bepaalt. Deze evolutie heeft niet alleen invloed op de werkuren, maar verandert ook de manier waarop we naar productiviteit kijken.

Flexibiliteit brengt vrijheid

Hybride werken, waarbij werknemers hun tijd verdelen tussen lokale werkplekken, het hoofdkantoor en thuis, heeft de werkcultuur getransformeerd. Ruim 83% van de werknemers geniet nu van de vrijheid om hun tijd flexibeler in te delen. Dit heeft geleid tot een opmerkelijke verschuiving in werktijden, met als gevolg dat de traditionele 9-5 werkdag steeds meer een zeldzaamheid wordt.

Vroeg beginnen, slimmer werken

Een opvallende ontwikkeling is de keuze van werknemers om hun dag vroeger te beginnen, gebruikmakend van de uren waarin ze het meest productief zijn. Het onderzoek onthult dat maar liefst 43% van de hybride werknemers hun dag nu om 08.00 uur of zelfs eerder start. Een verschuiving die mede wordt aangewakkerd door de afname van woon-werkverkeer, waardoor werknemers de kans grijpen om efficiënter met hun tijd om te gaan.

Balans tussen werk en privé

Opvallend genoeg werken hybride werknemers gemiddeld een uur minder per week dan hun collega’s die vijf dagen per week op het hoofdkantoor aanwezig zijn. Deze vermindering in arbeidsuren draagt bij aan een betere balans tussen werk en privé. Het onderzoek concludeert zelfs dat 4 van de 5 personen (79%) productiever is dankzij meer flexibiliteit wat leidde tot minder stress en meer tijd om te relaxen en af te draaien.

Werknemers dichter bij huis: Een persoonlijke revolutie

Voor 66% van de hybride werknemers betekent werken dichter bij huis dat ze hun werktijden beter kunnen afstemmen op hun levensstijl. Het verminderde woon-werkverkeer zorgt ervoor dat veel van de respondenten deze extra tijd besteedt aan zinvolle activiteiten, zoals sporten (52%) of qualitytime doorbrengen met het gezin (55%) of een korte wandeling maken (67%).

Conclusie hybride werken

Hybride werken heeft niet alleen de traditionele 9-5 werkdag achterhaald, maar heeft ook de manier waarop we naar werk kijken, fundamenteel veranderd. Flexibiliteit in werktijden heeft geleid tot een productievere en tevreden werknemerspopulatie. Deze verschuiving naar hybride werken markeert een nieuw tijdperk waarin vrijheid en efficiëntie hand in hand gaan, waardoor werknemers de regie nemen over hun eigen werkleven.

Gerelateerde berichten