Skip to content

Sedus meubelen van chroom 6 naar chroom 3

Sedus meubelen steeds duurzamer

De laatste tijd wordt er veel gesproken over het gebruik van Chroom 6, de media, het nieuws en de kranten berichten er op moment van schrijven bijna dagelijks over. In onze meubelbranche wordt er soms ook nog met Chroom 6 gewerkt maar meubelfabrikant Sedus heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Zij zijn pionier op het gebied van ecologie en milieubewuste fabricage en om e.e.a. te bevestigen heeft Sedus, Dr. Jens Bohnet aangetrokken. Dr. Bohnet is een heuse expert op het gebied van verchromen en samen met de hulp van deze Dr heeft Sedus het galvanisch systeem al in november 2018 omgezet van Chroom 6 naar Chroom 3.


Reeds enkele jaren wordt het gebruiken van chemicaliën in heel Europa aan banden gelegd en gereguleerd o.a. als gevolg van de REACH-wetgeving. Deze uniforme EU-brede verordening heeft het doel om toezicht te kunnen houden op chemische stoffen die schadelijk (kunnen) zijn voor de gezondheid alsook het milieu in de europese unie en om deze waar enigzins mogelijk te vervangen. De organisatie die hiervoor verantwoordelijk is (ECHA), onderzoekt allerlei chemicaliën en stelt nauwkeurige lijsten op van stoffen waarvan het gebruik niet meer toegestaan is of alleen wanneer er speciale vergunningen voor zijn uitgegeven. Het chroomtrioxide (chroom 6) dat wordt gebruikt voor verchromen is 1 van deze stoffen en daarvan is het gebruik in de toekomst alleen maar onder bepaalde voorwaarden en met een speciale vergunning toegestaan. Sedus had de keuze tussen het aanvragen van een vergunning om Chroom 6 verder te kunnen gebruiken of om het te vervangen door een veel minder problematische Chroom 3-verbinding.
Sedus heeft er actief voor gekozen om een weg in te slaan die vele malen milieuvriendelijker is, die ondertussen de veiligheid op de werkplek verbetert en die een vooruitstrevend is. Dit heeft Sedus gedaan door het galvanische systeem om te bouwen naar het gebruik met Chroom 3. Om dit te kunnen realiseren zijn er behoorlijk ingrijpende veranderingen aangebracht in de diverse apparatuur, in de besturingssoftware, maar ook het luchtafvoersysteem en uiteindelijk natuurlijk de chemicaliën. Binnen 10 werkdagen zijn toen alle noodzakelijke overgangsmaatregelen uitgevoerd en zijn de oude chemicaliën verwijderd en is er met het nieuwe proces gestart.


Het nieuwe Chromium 3-systeem is sinds half december 2018 zonder problemen in gebruik en is daarmee Sedus kantoormeubelen 1 van de eerste productiebedrijven van kantoormeubilair in de markt die over is gegaan op Chroom 3. Zij streeft daarbij de doelstelling na die Sedus zichzelf heeft gesteld als onderdeel van hun bedrijfsstrategie: “Handelen met de nadruk op duurzaamheid“. Moonen Import Export is er dan ook trots op zaken te doen met deze verantwoorde firma.

Gerelateerde berichten