Skip to content

Ergonomische bureaustoel zonder armleuning

Het is bij zittend werk belangrijk dat je om je gezondheid denkt. Dit is onder meer mogelijk door een goede en activerende werkhouding aan te nemen. Daarom is het van belang om de juiste bureaustoel te kiezen. Als je hier naar op zoek gaat, kom je al snel uit bij een ergonomische bureaustoel zonder armleuning. Een bureaustoel zonder armleuning kan inderdaad enkele voordelen bieden. Wij hebben onderzocht welke voordelen dat zijn en of deze wel kloppen.  En is een bureaustoel zonder armleuning wel echt de beste optie als je op zoek gaat naar een ergonomische bureaustoel?

De voordelen

Een bureaustoel zonder leuning met ergonomische eigenschappen zorgt voor een actieve zithouding. Je hebt namelijk veel meer ruimte en gelegenheid om je armen te bewegen en je wervelkolom en rug in beweging te houden. Het gemakkelijk bewegen van je armen draagt al bij aan een actieve zithouding. Dit omdat bij het bewegen van je armen je lichaamshouding zich daaraan automatisch op aanpast. Hierdoor worden dus meerdere spieren in je lichaam actief.

1. Actieve zithouding

Uit onderzoek blijkt dat je terwijl je staat gemiddeld 2 tot 3 keer van houding wisselt, wanneer je zit doe je dit niet. Een actieve zithouding voorziet daarbij in meerdere voordelen. Je voorkomt met het aannemen van een actieve houding op de bureaustoel zonder armleuning lichamelijke klachten, zoals rugpijn, schouderpijn of nekpijn. Bovendien stimuleert beweging de doorbloeding in je lichaam en dit heeft een positief effect op je gezondheid. 

Een gebrek aan armleuningen kan er echter ook voor zorgen dat je minder steunpunten voor je armen hebt. Dit kan de natuurlijke zithouding negatief beïnvloeden, omdat de gebruiker op een andere manier gaat zitten. De zithouding is dus niet alleen een voordeel, maar ook een nadeel voor een bureaustoel zonder armleuningen.

2. Neemt minder ruimte in beslag

Een actieve zithouding op een ergonomische bureaustoel zonder armleuning biedt al verschillende gezondheidsvoordelen. Daarnaast is er ook een praktisch voordeel te benoemen, want een dergelijke bureaustoel neemt minder ruimte in beslag. Bij de keuze voor een bureaustoel met of zonder armleuning is het mogelijk om daar rekening mee te houden. Het komt namelijk voor dat de leuning in de weg zit als je dichter wilt aanschuiven. Of als de leuningen niet verstelbaar zijn dan is het niet altijd mogelijk om de bureaustoel onder het bureau aan te schuiven. De armleuningen nemen wat dat betreft in praktische zin meer ruimte in dan een bureaustoel zonder leuningen.

3. Minder kans op beschadiging van bureau aan de voorzijde

Er is nog een voordeel verbonden aan ergonomische bureaustoelen die niet over armleuningen beschikken. Je loopt namelijk geen risico dat het bureau aan de voorzijde beschadigd raakt. Dit risico is wel aanwezig bij een bureaustoel die uitgevoerd is met armleuningen. Bij het aanschuiven van de bureaustoel, komen de leuningen regelmatig tegen de voorkant van het bureau aan. Als dit vaak genoeg gebeurt, ontstaan er slijtageplekken of doen zich andere vormen van beschadiging voor.

4. Gemakkelijk opstaan

Bij een actieve zithouding is het eveneens van belang om extra aandacht aan beweging te besteden. Daarom is het aan te raden om met regelmaat op te staan en even de benen te strekken, koffie te halen of een oefening te doen. Het voordeel van een bureaustoel die niet over leuningen beschikt, is dat je heel gemakkelijk op staat. Je draait de stoel naar de gewenste positie om zonder belemmering snel en simpel op te staan. Bij een uitvoering met armleuningen zitten deze nogal eens in de weg als je snel wilt opstaan. In sommige functies moet je vaak bij je bureau weg, snel kunnen opstaan en het stimuleren van een afwisselende houding is dan ideaal. 

5. Past onder het bureau

Een ergonomische bureaustoel zonder armleuningen is eenvoudig onder het bureau te plaatsen als deze niet in gebruik is. Dit is niet altijd mogelijk als je over een stoel met leuningen beschikt. Vooral niet als de leuningen vastzitten en niet in hoogte verstelbaar zijn. Het staat netter als je na het werk de bureaustoel onder het bureau schuift dan wanneer deze door de armleuningen ervoor moet blijven staan.

De nadelen

1. Verminderde ondersteuning van de armen

Het weglaten van armleuningen op een ergonomische bureaustoel kan leiden tot verminderde ondersteuning van de armen tijdens het typen en andere taken uitvoeren op het bureau. Dit kan leiden tot spanning en vermoeidheid in de schouders, nek en rug, wat kan bijdragen aan langdurige gezondheidsproblemen zoals RSI.

2. Verminderde stabiliteit

Het ontbreken van armleuningen op een ergonomische bureaustoel kan ook de stabiliteit van de stoel verminderen, vooral als de gebruiker gewend is om op de armleuningen te leunen om zichzelf op te vangen bij het opstaan of het verplaatsen van de stoel. Dit kan het risico op ongevallen en letsel vergroten.

3. Beperkte bewegingsvrijheid

Het weglaten van armleuningen op een ergonomische bureaustoel kan de bewegingsvrijheid van de gebruiker beperken, omdat er minder steunpunten zijn om op te leunen of tegenaan te leunen tijdens het werken. Dit kan de houding van de gebruiker beïnvloeden en bijdragen aan lichamelijke klachten tijdens het zitten. Vooral als er langere tijd op de bureaustoel zonder armleuningen wordt gezeten.

Conclusie

Na het bespreken van de voor- en nadelen van een ergonomische bureaustoel zonder armleuningen, is het duidelijk dat de voordelen voornamelijk te maken hebben met praktische overwegingen, zoals esthetische voordelen. De nadelen zijn echter voornamelijk toe te wijzen aan lichamelijke overwegingen, zoals stabiliteit en ondersteuning.

Als je ergonomie serieus neemt en de juiste ondersteuning en stabiliteit zoekt tijdens het werken, is het daarom verstandig om te kiezen voor een bureaustoel met armleuningen. Hoewel een bureaustoel zonder armleuningen meer bewegingsvrijheid biedt en gemakkelijker is aan te passen, kan het ontbreken van armleuningen leiden tot onnodige spanning en belasting van de nek, schouders en rug.

Al met al is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel die past bij jouw behoeften. Als je belang hecht aan ergonomie, is het over het algemeen aan te raden om te kiezen voor een bureaustoel met armleuningen, omdat deze de nodige ondersteuning biedt en de risico’s op lichamelijke klachten kan verminderen.

Ergonomische bureaustoel zonder armleuningen kopen

Bij het kopen van een ergonomische bureaustoel zonder armleuningen, is het belangrijk om met meerdere aspecten rekening te houden. Dit om zoveel mogelijk van de voordelen van een ergonomische zithouding te profiteren. Daarom is het aan te raden om naar de specifieke eigenschappen te kijken. Het is voor een optimale zithouding aan het bureau onder meer van belang dat je bureaustoel verstelbaar is in hoogte. Het is ideaal als de rugleuning over kantelbare eigenschappen beschikt of in hoogte verstelbaar is, zodat deze zich aanpast aan je lichaamspositie.

Beste bureaustoel om actief te zitten

Als je op zoek bent naar de allerbeste bureaustoel om actief te zitten, waarbij je liever geen armleuning wil, kun je wat ons betreft het beste kiezen voor de BULL bureaustoel van Moonen Kantoormeubelen. Deze bureaustoel ziet er op het oog niet uit als een standaard bureaustoel, maar is zeer geschikt om voor langere tijd in een actieve houding op te zitten.

beste bureau stoel dynamisch
beste bureau stoel, dynamisch.

Ideale werkhouding aannemen

Heb je een ergonomische bureaustoel zonder leuningen gekocht? Dan is het belangrijk om de juiste zithoogte in te stellen en om de ideale werkhouding aan te nemen. Dit is het geval als je de voeten plat op de grond neerzet en je knieën daarbij gebogen houdt in een hoek van 90 graden.

Veelgestelde vragen over ergonomische bureaustoelen

Wat zijn de voordelen van een ergonomische bureaustoel zonder armleuningen? 

Het zitten zonder armleuningen kan een actieve zithouding stimuleren, maar deze neemt ook minder ruimte in beslag. Daarnaast kan je gemakkelijker opstaan, past die altijd onder het bureau en is er minder kans van beschadigingen aan het bureau.

Wat zijn de nadelen van een ergonomische bureaustoel zonder armleuningen?

Het weglaten van armleuningen op een ergonomische bureaustoel heeft meerdere nadelen. Het kan leiden tot verminderde ondersteuning van de armen, wat spanning en vermoeidheid in de schouders, nek en rug kan veroorzaken. Daarnaast kan het de stabiliteit van de stoel verminderen, waardoor het risico op ongevallen en letsel toeneemt. Bovendien kan het de bewegingsvrijheid van de gebruiker beperken en bijdragen aan lichamelijke klachten tijdens het zitten.

Wat zijn de beste ergonomische bureaustoelen?

De beste ergonomische bureaustoelen zijn volgens ons bureaustoelen met een armleuning. Deze geven meer ondersteuning en stabiliteit voor het lichaam tijdens het zitten. Onze ergonomische bureaustoelen zijn geschikt voor vele werkplekken en kantoren.

Waarom bureaustoel met armleuning?

Je kunt het best kiezen voor een bureaustoel met armleuning omdat deze meer stabiliteit voor de armen geeft, wat uiteindelijk ergonomischer voor het lichaam is.

Gerelateerde berichten