Skip to content

Hoe ga je goed zitten?

Zo maken we zitten gezond

Het mag duidelijk zijn dat de huidige ontwikkelingen op de werkvloer meer en meer op zitten gericht zijn. Een Nederlandse werknemer zit op een gemiddelde dag zo’n 7 uur. Inmiddels is het ook duidelijk dat dit risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Denk aan het oplopen van ziekten zoals diabetes of problemen met het hart en de vaten, maar denk ook aan vroegtijdig overlijden. Daarnaast zijn fysieke klachten ook veel voorkomend. Van de nek tot aan de knieën, maar ook alle gewrichten kunnen pijn gaan doen. Dit moet natuurlijk anders.

Gezonder zitten

Wat is nu eigenlijk gezonder zitten? In de eerste plaats gaat het dan om een gezonde houding die klachten voorkomt of beperkt. Vooral rechtop zitten is een lastige taak. Zaken zoals het soort stoel, de eigen spierbouw, de natuurlijke houding en de afstand tot het beeldscherm van een computer spelen hierin mee. Ontspanning is hierin belangrijk, vooral als het gaat om de schouders. Aan de andere kant is ook dynamiek van belang. Dit helpt de doorbloeding. Fietsen achter je bureau kan hierbij helpen. Dit maakt het zitten dynamischer en gezonder.

Zwaartekracht

Zwaartekracht speelt een belangrijke rol bij de problemen. Zo is het vaak de oorzaak van de problemen om de juiste houding aan te nemen en aan te houden. De zwaartekracht rekt aan het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het hoofd dat voor het lichaam in plaats van er recht boven komt te hangen. Ook kan het zo zijn dat bepaalde houdingen een gewoonte worden. Denk aan onderuitgezakt zitten. Je bent je er niet bewust van dat dit ongezond is en zelfs wanneer je dat wel bent is het lastig van de gewoonte af te komen.

Ergonomie

Door veel aandacht te hebben voor ergonomie, bijvoorbeeld met de ergonomische producten van Moonen Import Export kan veel worden voorkomen. Daardoor kan je als werknemer actief blijven en is er minder kans op langdurige uitval. Er zijn hier veel verschillende mogelijkheden voor. Dit is ook de reden waarom de aandacht voor ergonomie steeds groter wordt. Zo kunnen er preventieve maatregelen worden genomen. Doordat veel medewerkers tegenwoordig langer dan 6 uur per dag achter een beeldscherm zitten, zijn werkgevers medeverantwoordelijk voor gezondheidsrisico’s. Door dynamisch te werken kan het energieverbruik tijdens een werkdag omhoog.

Staan of fietsen

Staan of fietsen achter het bureau kan het lichaam al veel hulp bieden. Door te staan kan bijvoorbeeld het lichaam al lichte inspanning moeten leveren. Fietsen zorgt er zelfs voor dat er van matige inspanning kan worden gesproken. Daardoor komt de stofwisseling goed op gang en kunnen veel klachten worden tegengegaan die bij 7 uur stilzitten wel zouden optreden. Meer bewegen op een werkdag is goed mogelijk. Dit wordt daarom ook wel dynamisch werken genoemd. Naast de bureaufiets gelden ook traplopen, koffie halen, opstaan om afval weg te gooien of een kopie te pakken, lopend bellen of overlegwandelingen allemaal als goede opties.

Slim aanpakken

Het is vooral belangrijk om de levensstijl te veranderen op de werkvloer. Leer nieuwe gewoontes, zoals het opstaan om afval weg te gooien, aan. Leer ook beter pauzes en pauzemomenten te plannen. Op die manier word je als werknemer ook meer bewust van de spanningsopbouw. Een passende en ondersteunende bureaustoel is ook essentieel. Zoals ook ergonomische hulpmiddelen voor de computer dat zijn. Evalueer ook regelmatig de vorderingen die worden geboekt. Het is zelfs zo dat bijvoorbeeld door regelmatig staand te werken de productiviteit tot wel 10% kan toenemen. Afwisseling kan veel helpen.

Tekst geschreven in opdracht van Joep Moonen.

Gerelateerde berichten