Skip to content

Hoe stel ik mijn bureaustoel en werkplek goed in

Handleiding voor een gezonde werkplek

Als er één ding veel aandacht verdient, dan is het wel een gezonde werkhouding. Het is natuurlijk best goed te begrijpen dat je niet alles van nature direct goed doet. Daarom kan deze handleiding je helpen. Leer jezelf in ieder geval de volgende zaken aan.

1 Instellen van de stoel

Eigenlijk begint deze stap al eerder, bij het kopen van de stoel. Dit doe je bijvoorbeeld bij een specialist als Moonen Import Export. De juiste stoel voor een ergonomische houding is erg belangrijk. Dan moet deze natuurlijk wel goed ingesteld worden. Ga rechtop staan en plaats de zitting tegen de benen. De ideale hoogte is net onder de knieschijf, daarmee ontstaat een hoek bij de knie van 90 graden. De stoel mag niet te diep zijn. Tussen de zitting en de knie moet een handbreedte zitten terwijl de rug door de leuning wordt ondersteund.

2 De rugleuning

Na het instellen van het zitgedeelte van de ergonomische bureaustoel begint het instellen va de rugleuning. Uiteraard moet deze de rug goed steunen. Zorg dat de hoogte zo gesteld staat dat de bolling de onderrug ondersteunt en een bolle rug voorkomen wordt. Let wel op dat de schouderbladen vrij moeten kunnen blijven bewegen. De leuning mag dus ook niet te hoog komen te staan. Dit is niet de bedoeling.

3 De armleuningen

Ook met de armleuningen moet een hoek van 90 graden kunnen worden gevormd. Wanneer de onderarmen hierop steunen moet bij de ellenboog de hoek gevormd worden. De schouders mogen ook hier niet omhoog getrokken worden, zoals ook bij de rugleuning geldt. Let op dat de steunen niet te ver naar voren steken zodat de stoel aangeschoven kan worden.

4 Het bureau instellen

Na de stoel volgt het instellen van het bureau. Ook hiervoor is in ieder geval de aanschaf van een goed bureau bij Moonen Import Export aan te raden. Begin met het instellen van het bureaublad, dat gelijk moet zijn aan de armsteunen van de stoel. Een verstelbaar bureau is dus essentieel. Zeker ook omdat bij klussen die lange zitperiodes vereisen een kleine hoogteverstelling omhoog aan te raden is. Zo wordt de gebogen rug voorkomen. Ook kan het helpen om voor een sta-zitbureau van Moonen Import Export te kiezen.

5 De voetensteun instellen

Ook voor de voeten is een steun nodig voor optimale ergonomie. Daarbij is het van belang om de hoogte van het steunvlak goed in te stellen. Doe dit door de hoek van 90 graden opnieuw als uitgangspunt te nemen. Vooral een te hoog of te laag ingestelde voetensteun is een bron voor veel fysieke problemen gebleken. Om over het ontbreken van de steun nog maar te zwijgen.

6 De computer

Ook de computer waaraan gewerkt moet zal aan instellingen onderworpen moeten worden. De belangrijkste instelling is zonder twijfel die van de hoogte van het beeldscherm. Door die recht voor de medewerker te plaatsen wordt een gebogen rug, een gedraaid hoofd of lichaam en een gespannen nek voorkomen. Er zijn goede richtlijnen voor de juiste afstanden. Deze hangen echter wel af van het formaat van het scherm.

7 Toetsenbord en muis

Tot slot zijn het toetsenbord en de muis nog van belang. Plaats deze in verhouding tot de eerder gedane instellingen. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van 90 graden in de armen. Deze moet wel in stand worden gehouden. Dat betekent dus dat het toetsenbord en de muis binnen dit bereik geplaatst moeten worden. Zo blijft het bovenlichaam in een ontspannen houding. Let ook op de hoek van het bord en de muis. Er moeten geen polsbelastingen ontstaan die voor klachten gaan zorgen. Loop deze instellingen ook regelmatig na, het bord en de muis zijn losse elementen.

Tekst geschreven in opdracht van Joep Moonen.

Gerelateerde berichten