Skip to content

De ultieme gids voor receptie inrichten: Scoor punten met de eerste indruk!

Volgens onderzoek heb jij 7 seconden om een eerste indruk te maken. Jouw gedrag, houding en woorden hebben grote invloed op deze eerste indruk, maar hoe zit het met de eerste indruk van jouw bedrijf?

Wanneer het aankomt op het maken van een fantastische eerste indruk, is er niets belangrijker dan een stijlvolle en functioneel ingerichte receptie. 

Ja, jij leest het goed! Vandaag gaan we de kunst van het “receptie inrichten” uitpakken. Ga lekker zitten, ontspan en laat ons je begeleiden naar de perfecte ontvangstruimte voor jouw bedrijf.

Receptie Inrichten als gezicht van jouw bedrijf:

Beschouw de receptie als het gezicht van jouw bedrijf. Het is de eerste plaats die klanten zien en waar ze een indruk van jouw merk krijgen. Een goed ingerichte receptie wekt vertrouwen en professionaliteit op, terwijl een rommelige of ongeorganiseerde receptie het tegenovergestelde effect kan hebben. Je hebt maar één kans op die eerste indruk!

In deze blog lees jij:

  • Tips voor het kiezen van de juiste receptiemeubels
  • Keuze tips voor receptiebalies
  • De voordelen van kwaliteitsmeubelen
  • Een korte samenvatting

Pro tip: Wil je een receptiebalie kopen? Maak dan gebruik van onze handige keuzegids.

Tips voor het kiezen van receptiemeubels:

Een goede ontvangst begint met koffie, thee of een ander drankje. Daarna neem je (meestal) plaats in de ontvangsthal. Vooral als je wat langer moet wachten is het fijn als je lekker comfortabel kan zitten, je je zo op je gemak voelt dat je nog net niet je voeten op tafel legt!

Comfort

Je hangt je jas op aan de kapstok en met een drankje en een comfortabele stoel is de toon gezet: Je bent welkom en we zijn blij dat je er bent! 

Voor een comfortabel ontvangst is een klapstoel misschien niet de beste oplossing. Als je het betaalbaar wil houden dan werken vergaderstoelen vaak perfect! Wist je dat de meeste vergaderstoelen speciaal gemaakt zijn om efficiënt om te gaan met ruimte?

Daarnaast zien vergaderstoelen er luxueus uit en kunnen deze waterafstotend en slijtvast geleverd worden. Zo gaan deze lang mee en hoef je geen compromis te sluiten op comfort; daarmee zijn ze uitermate geschikt voor jouw receptie!

Consistentie met jouw merk

Wanneer we het hebben over “Consistentie met jouw merk”, bedoelen we dat de stijl, kleuren en sfeer van de receptie in lijn moet zijn met het imago en de waarden van jouw bedrijf. Laten we zeggen dat jouw merk fris en innovatief is; dan wil je wellicht een moderne en minimalistische stijl hanteren met heldere kleuren.

Heeft jouw bedrijf daarentegen een meer traditionele of luxe uitstraling, dan zou je kunnen overwegen om donkere, rijke kleuren en klassieke meubels te gebruiken. Vergeet ook niet om jouw logo strategisch te plaatsen en slogans op een creatieve manier te verwerken. 

Let op details

“Let op details” gaat over de kleine dingen die een ruimte echt tot leven kunnen brengen. Dit kan variëren van kunstwerken aan de muur tot het juiste gebruik van verlichting. Bij kunst kun je denken aan schilderijen of foto’s die passen bij de sfeer die je wilt neerzetten.

Planten zijn ook een geweldige toevoeging; ze geven niet alleen een frisse uitstraling, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit. Verlichting speelt een cruciale rol bij het creëren van de gewenste sfeer. Zorg voor een combinatie van natuurlijk licht en kunstmatige lichtbronnen om een uitnodigende en comfortabele omgeving te creëren. 

Vergeet daarnaast ook niet om alle kabeltjes netjes weg te werken. Goed kabelmanagement zorgt voor een goed georganiseerde uitstraling.

Formele uitstraling ontvangsthal / receptie 

Let ook op de kleine gemakken zoals de aanwezigheid van een bijzettafel met tijdschriften, de mogelijkheid tot een kopje koffie of thee, waardoor bezoekers zich gewaardeerd en welkom voelen. Deze details lijken misschien niet zo belangrijk op zich, maar samen maken ze een enorm verschil in hoe jouw receptie wordt ervaren.

Zorg voor een goede akoestiek

Naast de visuele aspecten van jouw receptie, is er nog een element dat vaak over het hoofd wordt gezien: de akoestiek. Het belang van goede akoestiek in de ontvangstruimte kan niet genoeg worden benadrukt. 

Waarom? Omdat het bijdraagt aan een aangename en professionele sfeer. Stel je voor: jouw bezoekers komen binnen in een ruimte waar het geluid weerkaatst, telefoongesprekken te hard klinken en elke voetstap hoorbaar is. Dit kan als erg onprettig worden ervaren en een chaotische indruk geven. Aan de andere kant, als de ruimte te gedempt is, kan het saai en onpersoonlijk aanvoelen.

Gelukkig zijn hier veel oplossingen voor. Zo zijn er akoestische baffles voor het plafond en zelfs akoestische schilderijen. Daarnaast zijn er nog vele effectieve oplossingen waar je gebruikmaakt van panelen voor een optimale akoestiek

Keuze tips voor receptiebalies:

Een essentieel meubelstuk in de receptie is ongetwijfeld de receptiebalie. Het is niet alleen een werkplek voor de receptionist(e), maar speelt ook een cruciale rol in het imago van jouw bedrijf. 

Hoogte van de balie

Laten we eens praten over de hoogte van de balie bij de receptie. De hoogte is belangrijk voor zowel ergonomie als toegankelijkheid. Een goede receptiebalie moet hoog genoeg zijn om een autoritaire uitstraling te geven, hiermee kom je vaak op 110 cm uit. 

Ook kan toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers of kinderen belangrijk zijn, wat meestal neerkomt op een hoogte van ongeveer 70 tot 75 centimeter.

Uitstraling

Bij het bestellen van een receptiebalie is het belangrijk om rekening te houden met de uitstraling en hoe deze zal passen in het geheel. Denk daarbij goed na over de kleur van de balie en hoe deze in de ruimte past. Daarnaast heb je balies met ronde vormen of juist met strakke hoeken.

Sfeerbeeld van een moderne receptiebalie met strakke hoeken

Bonus Tip: Gebruik van LED-strips

Met LED-strips kan jij jouw ontvangstbalie helemaal afmaken. Zo kun je deze netjes wegwerken aan de onderkant van de balie, meestal zijn deze beschikbaar in wit. Als je creatief bent met led-strips dan kan jij jouw receptie de kleuren van jouw huisstijl (logo en branding) geven. Zo weet een bezoeker direct bij wie ze zijn!

Sfeerbeeld van een ontvangstbalie met LED-verlichting met ronde hoeken

Kort samengevat:

Investeren in betaalbare en kwalitatieve kantoormeubelen voor je receptie is een slimme zet. Het gaat niet alleen langer mee, maar straalt ook klasse en professionaliteit uit, wat een positieve indruk achterlaat bij jouw bezoekers. Zorg dus dat jouw receptie voldoet aan: 

  1. Comfort: Een goede ontvangst begint met comfort, comfortabel wachten begint met een goede stoel. 
  2. Wachtstoelen: Van modern tot klassiek, kies comfortabele stoelen die passen bij de esthetiek van jouw bedrijf.
  3. Decoratie: Maak de ruimte levendig met planten, kunst of unieke decoratieve stukken en zorg dat de kleuren passen bij jouw branding.
  4. Akoestiek: Niet iedereen hoeft mee te luisteren, maar maak het niet té stil! 
  5. Receptiebalies: Zorg voor een balie met een ergonomische hoogte, professionele uitstraling en voldoende opslagruimte.

Advies nodig? 

Het inrichten van jouw receptie hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Met de juiste meubels en aandacht voor details zoals de hoogte van de balie bij de receptie, kun je een ruimte creëren die zowel gastvrij als representatief is.

Heb jij hulp nodig bij de keuze van de juiste kantoormeubelen? We helpen je graag met passend advies, neem direct contact op! 

Gerelateerde berichten