Skip to content

RSI voorkomen op de werkplek

RSI voorkomen op de werkplek

Weet u dat er nog steeds ieder jaar ontzettend veel werknemers met 1 of meerdere RSI-klachten naar de huisarts gaan? In Nederland staat RSI jammer genoeg nog steeds veel te hoog op de lijst van veel voorkomende gezondheidsklachten. U denkt als u RSI hoort wellicht meteen aan de reeds veel besproken muisarm maar deze aandoening kan zich uiten op veel meer plaatsen in het lichaam.
RSI is een afkorting en betekent repetitive strain injury. 1 op de 3 werknemers krijgt te maken met RSI-klachten maar nog steeds is er bij velen maar erg weinig bekend over deze aandoening. RSI is bv helemaal geen ziekte, het is een verzamelnaam die we gebruiken voor klachten en symptomen die zich meestal uiten in het bovenlichaam. Deze klachten worden opgebouwd als men langere tijd een statische houding aanneemt of als je continu dezelfde lichamelijke beweging moet maken. Er zijn beroepsgroepen waar dit redelijk logisch is eigenlijk zoals bv bij een kassamedewerker of een kapper. Maar ook bij sporters komt RSI vaak voor, iemand die golft of tennist maakt ook erg vaak dezelfde beweging en in onze branche, de kantoorinrichting zijn er mensen die de hele dag achter een bureautafel zitten te werken en daarmee dus ook behoren tot de risicogroep.

Hoe kan ik RSI zelf voorkomen?

Hoe zou je RSI kunnen voorkomen? Nou, zorg ervoor dat u een goede lichamelijke conditie hebt, beweeg buiten uw werk om regelmatig, ontspan en sport zodat je andere bewegingen maakt dan tijdens de werkdag. Lees ook onze onderstaande tips en pas ze toe op de werkvloer en achter het bureau.

  1. Zorg tijdens de taken op het werk voor afwisseling tussen de diverse werkzaamheden. Neem een break van al het typewerk achter de pc en loop een keer naar de printer, lees een keer een document en haal een kop koffie of thee. Kortom kom regelmatig uit uw stoel achter het bureau vandaan en strek de benen of ga staande werken afwisselen met zittend werken.
  2. Neem tijdens werktijd voldoende pauzes. Als u 2 uur heeft gewerkt dan is 10 minuten pauze echt geen overbodige luxe. Let erop dat u iedere dag niet meer dan 6 uur achter uw beeldscherm zit. Wissel voldoende af.
  3. Verander eens wat vaker van lichaamshouding dan worden spieren het minst belast en houd zorgt u bloedsomloop op gang. Dat is belangrijk om zuurstof te verplaatsen naar de lichaamsdelen die actief zijn maar vooral ook om afvalstoffen daarna weer af te voeren.
  4. Voorkom een te hoge werkdruk door een goede planning te maken, zo voorkomt u vervelende pieken van stress in de werkdag. Werknemers die werken onder een tijdsdruk ondervinden de meeste klachten. Het is dus goed om te leren hoe je met spanningen om moet gaan maar geef ook vooral duidelijk jouw eigen grens aan. Laat weten waar jouw limiet ligt qua werk en zeg gerust een keer nee. Collega’s zullen echt wel snappen dat het niet handig is om meer werk in een dag te stoppen dan dat er tijd beschikbaar is om het uit te voeren.
  5. Als uw bureaustoel verstelbaar is, neem dan de tijd om de stoel goed in te stellen. Is de bureautafel verstelbaar stel dan ook deze af op de juiste hoogte en zorg dat u gebruik maakt van de mogelijkheden die een ergonomische kantoorinrichting u bied. Als het ergonomisch meubilair het lichaam ondersteund dan wordt uw welzijn verhoogt waardoor u uiteindelijk ook beter zult functioneren en presteren. Dit alles zal ook leiden tot minder ziekteverzuim op de werkvloer waar dan op zijn of haar beurt de directeur weer blij van wordt.

Gerelateerde berichten