Skip to content

Waarom is ergonomisch zitten op een bureaustoel belangrijk?

Zitten, bureaustoelen en ergonomie

De goede en slechte kanten van veel zitten worden steeds vaker belicht. De verschillende experts hebben hier ook allemaal een andere mening over. Door goed te bekijken welke zaken allemaal in het debat worden meegenomen en wat hier precies wel of niet waar van is. Daarbij is vooral de nadruk op zitten op bureaustoelen en de ergonomie hierbij een belangrijke factor. Moonen Import Export heeft veel goede stoelen die hierbij passen.

Hoe schadelijk is zitten nu echt?

Er zijn natuurlijk verschillende vormen van zitten. Wanneer is het nu echt schadelijk om te zitten? Het gaat dan bijvoorbeeld om een situatie waarin je langdurig in dezelfde houding zit. Zonder dat je daarbij voor de nodige beweging zorgt. Het is dus in ieder geval belangrijk om voldoende te bewegen om niet met de nadelige gevolgen van lang in dezelfde houding zitten te worden geconfronteerd. Dit kan bijvoorbeeld ook door verschillende houdingen aan te nemen. Lopen, of af en toe staan kan helpen.Minder zitten is daarbij niet direct de noodzakelijke oplossing, maar beter zitten. Zorg voor afwisseling, maar zorg ook voor een goede stoel, zoals die bij Moonen Import Export te vinden zijn. Verschillende manieren om aan een tafel te werken of in beweging te blijven zijn belangrijk, maar de gehele werkplek verbeteren, dus ook de ergonomie, is noodzakelijk. Denk aan zowel de bureaustoelen als aan de accessoires die hierbij kunnen helpen. Bedenk daarbij ook dat dit voor allerlei beroepen kan gelden, niet alleen voor de zogenaamde beeldschermberoepen. Ook heel langdurig staan kan en probleem zijn.

Er is meer aandacht voor zitten nodig

Hoewel er veel verschillende stoelen zijn en deze ook goed verkocht worden, blijkt dat er nog altijd onvoldoende kennis is over wat nu eigenlijk goed is. De stoel moet immers goed zijn voor de medewerker, maar het management in het bedrijfsleven moet ook aan het budget denken. Ondertussen moet er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de stoel goed te kunnen benutten. Het is dus belangrijk dat de juiste tools ter beschikking worden gesteld om iedereen de optimale houding te kunnen laten aannemen. Bijvoorbeeld met behulp van goede handleidingen.Een voordeel is wel dat steeds meer bedrijven vooruitstrevend willen zijn en begrijpen dat de aandacht voor gezondheid belangrijk is. Daarbij komt dat de jongere generatie zich hier nog bewuster van is. Dat een goede zithouding hier een belangrijk onderdeel van is, is daarbij ook goed duidelijk. De voorlichting hierover staat dus veel vaker centraal bij bedrijven. Onderdeel hiervan is het instellen van de bureaustoel. Niet één houding is goed, maar het afwisselen hiertussen. Dit kan per mens verschillen dus ook inspelen op wat op de werkvloer nodig is, speelt hierbij een belangrijke rol.

De rol van de prijs

Natuurlijk is het belangrijk om de juiste stoel te vinden, die ook nog eens goed in verhouding moet staan tot de prijs. Bedenk daarbij wel dat een hogere prijs minder zwaar weegt wanneer veel gezeten wordt en het risico op gezondheidsproblemen ook kan worden teruggebracht. Daarbij geldt vaak ook dat de stoelen er gewoon mooier uitzien. Let er daarbij wel op dat de hoge prijs en de goede kwaliteit wel ook echt op elkaar moeten aansluiten. Goede analyses van de behoefte zijn hierin heel belangrijk.

Ook voor de thuiswerker

Wat niet vergeten mag worden is dat thuiswerken natuurlijk net zo goed veel zitten kan inhouden. Dat betekent dus ook dat ook voor deze doelgroep de juiste stoel vinden essentieel is. Dat de prijs hoger is mag hier eigenlijk geen rol in spelen. Het is immers een zakelijke investering. Zoals een dure smartphone of een veelzijdige laptop dat ook is. De stoel is een belangrijk onderdeel van het werken in goede gezondheid. Daarmee kan de hoge waarde gerechtvaardigd worden. Goede stoelen gaan jaren mee, waardoor de prijs mee kan vallen.

Foto door rawpixel op Unsplash

Tekst geschreven in opdracht van Joep Moonen.

Gerelateerde berichten