Skip to content

Welke bureaustoel moet ik eigenlijk kopen?

In de moderne wereld van kantoorbanen brengen veel mensen uren per dag door achter hun bureau. Een juiste zithouding is essentieel om lichamelijke klachten te voorkomen en productief te blijven. Het aanbod van bureaustoelen is echter overweldigend, en het kiezen van de juiste stoel kan een uitdaging zijn. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten bureaustoelen en geven we je handige tips om de perfecte stoel voor jouw behoeften te kiezen.

Het belang van een ergonomische bureaustoel

Wat is ergonomie?

Ergonomie is de wetenschap van het ontwerpen van werkplekken, gereedschappen en taken om ze aan te passen aan de capaciteiten en beperkingen van het individu. Een goede bureaustoel is de hoeksteen van een ergonomische werkplek, omdat deze de basis legt voor een gezonde en comfortabele zithouding.

Het belang van een ergonomische bureaustoel

Het gebruik van een ergonomische bureaustoel biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Verbeterde productiviteit: Een comfortabele stoel zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren op je werk.
 • Lichamelijke gezondheid: Een juiste zithouding helpt bij het voorkomen van rug-, nek- en schouderklachten.
 • Lange termijn welzijn: Door te investeren in een ergonomische stoel, investeer je in je toekomstige gezondheid en welzijn.

Hoe kies je een bureaustoel?

In dit hoofdstuk bespreken we de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een bureaustoel. Deze factoren zullen je helpen de stoel te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Arbo gecertificeerde bureaustoelen

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een bureaustoel is de certificering. Arbo (Arbeidsomstandigheden) gecertificeerde bureaustoelen voldoen aan strikte normen die zijn ontworpen om de gezondheid en productiviteit van de gebruiker te bevorderen. Er zijn twee belangrijke certificeringen:

 • NPR 1813: Deze norm is geschikt voor gebruikers van verschillende lengtes, inclusief langere personen.
 • NEN 1335: Deze norm is specifiek ontworpen voor gebruikers met een lengte tussen 151 en 192 centimeter.

Het kiezen van een arbo gecertificeerde bureaustoel is een verstandige keuze om ervoor te zorgen dat je werkplek voldoet aan de hoogste normen op het gebied van ergonomie en comfort.

Mechanismen voor verstelbaarheid

Bureaustoelen komen met verschillende mechanismen die de verstelbaarheid van de zitting en rugleuning beïnvloeden. Het juiste mechanisme is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en zitgedrag. De belangrijkste mechanismen om te overwegen zijn:

 • Kantelbaar: De zitting kantelt mee met je bewegingen, waardoor je de positie kunt vergrendelen voor extra comfort.
 • Permanent contact: De zitting heeft een vaste positie, maar de rugleuning beweegt mee om je rug constant te ondersteunen.
 • Synchroon: Zowel de zitting als de rugleuning bewegen synchroon met je bewegingen voor optimale ondersteuning.

De keuze voor een mechanisme hangt af van je persoonlijke voorkeur en zitgewoonten.

Aanpassing van armleuningen

De armleuningen van bureaustoelen zijn op verschillende manieren aanpasbaar om de stoel aan te passen aan je behoeften. De vier belangrijkste aanpassingsmogelijkheden zijn:

 • Hoogte: Hiermee kun je de hoogte van de armleuningen aanpassen om een optimale houding van je armen ten opzichte van het bureau en je lichaam te bereiken.
 • Breedte: Je kunt de armleuningen verbreden om je armen comfortabel naast je lichaam te laten rusten.
 • Diepte: Hiermee pas je de afstand van de armleuningen tot je onderarm aan door ze naar voren of achteren te schuiven.
 • Draaibaarheid: Dit stelt je in staat om de armleuningen opzij te schuiven om je zithouding aan te passen.

Het aanpassen van de armleuningen is essentieel voor het bereiken van de meest comfortabele en ergonomische zithouding.

Speciale bureaustoelopties

Naast de basisaanpassingen zijn er bureaustoelen die extra functies en specifieke ontwerpelementen bieden. Enkele van deze opties omvatten:

 • Gewichtsregeling: Hiermee kun je de tegendruk van de rugleuning aanpassen aan je lichaamsgewicht voor betere ondersteuning van je rug.
 • Lendensteun: Extra ondersteuning voor je onderrug om spanning te verminderen.
 • Rugleuning van mesh stof: Deze stof verbetert de ventilatie, wat het zitcomfort verhoogt en oververhitting voorkomt.
 • Onafhankelijk bewegende delen bij de rugleuning: Deze delen passen zich aan jouw houding aan voor ultiem comfort en ondersteuning.

Het stappenplan om de juiste bureaustoel te selecteren

Nu je bekend bent met de verschillende aspecten van het kiezen van een bureaustoel, is het tijd om het proces van stoelselectie te doorlopen. Hier zijn enkele stappen om je te begeleiden:

 • Bepaal je behoeften: Identificeer jouw specifieke eisen en comfortvoorkeuren, zoals de lengte van de gebruiker, de gewenste mechanismen en eventuele speciale functies.
 • Budget overwegingen: Stel een budget vast om je keuzes te beperken tot stoelen die binnen je prijsklasse vallen.
 • Probeer stoelen uit: Bezoek fysieke winkels of showroom om verschillende modellen uit te proberen en te voelen welke stoel het beste bij je past.
 • Lees beoordelingen: Bekijk online beoordelingen en vraag collega’s om aanbevelingen om een breder beeld van de beschikbare opties te krijgen.
 • Overweeg garanties en retourbeleid: Zorg ervoor dat je begrijpt welke garanties en retourmogelijkheden beschikbaar zijn voor de stoel die je kiest.
 • Aankoop en montage: Nadat je de perfecte bureaustoel hebt gevonden, koop je deze en monteer je deze volgens de instructies.
 • Ergonomische instellingen: Pas de stoel aan volgens je persoonlijke voorkeuren en zorg ervoor dat de stoel optimaal is ingesteld voor jouw lichaam.

Conclusie

Het kiezen van de juiste bureaustoel is van vitaal belang voor een gezonde en productieve werkomgeving. Met een overvloed aan opties en functies om uit te kiezen, is het cruciaal om je behoeften en voorkeuren te begrijpen en de tijd te nemen om de juiste stoel te selecteren. Door rekening te houden met factoren zoals certificering, mechanismen, aanpassing van armleuningen en speciale opties, kun je de perfecte bureaustoel vinden die bij jou past. Bovendien is een goed afgestelde bureaustoel een investering in je gezondheid en welzijn op lange termijn, wat de extra inspanning zeker waard is.

Gerelateerde berichten

Ergonomische bureaustoel zonder armleuning

Het is bij zittend werk belangrijk dat je om je gezondheid denkt. Dit is onder meer mogelijk door een goede en activerende werkhouding aan te nemen. Daarom is het van belang om de juiste bureaustoel te kiezen, zoals een ergonomische bureaustoel zonder armleuning. Een bureaustoel zonder armleuning biedt wat dat betreft meerdere voordelen. Je ontdekt hier welke dat zijn.

Lees meer »