Skip to content

Waarom de hoogte van je receptiebalie zo belangrijk is

De receptiebalie moet zo ingericht zijn dat de receptionist op een ergonomische wijze zijn werk kan uitvoeren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de bezoeker zich op zijn gemak voelt. Bij de meeste balies bevinden zowel de medewerker als de bezoeker zich op dezelfde ooghoogte. Dit maakt de interactie prettiger en eenvoudiger. Tegelijkertijd is het ergonomisch. 

Als een zittende medewerker constant omhoog moet kijken naar een staande bezoeker, dan kan dit nekklachten geven. Er zijn verschillende standaardhoogtes voor balies. Deze hoogtes zijn afhankelijk van het type balie. We onderscheiden er hier drie.

Drie verschillende soorten balies

Grofweg kunnen we de ergonomische balies onderverdelen in drie soorten, namelijk:

  • de zit-zitbalie
  • de zit-stabalie
  • de sta-stabalie

Ieder type balie heeft zijn eigen ergonomische eisen.

De zit-zitbalie

Aan een zit-zitbalie zitten zowel de werknemer als de klant aan de balie. De ergonomische hoogte van deze receptiebalie is 74 tot 76 cm. Daarnaast is de balie ongeveer 110 cm diep, waardoor de optimale afstand tussen klant en medewerker ontstaat. Bij een zit-zitbalie zit de klant in de regel op een bezoekersstoel die niet verstelbaar is. De medewerker zit op een ergonomische stoel.

De zit-stabalie

Een zit-stabalie is geschikt voor een receptie waarbij bezoekers slechts kort aan de balie komen en receptiemedewerkers weinig hoeven te lopen. Bezoekers nemen geen plaats, maar blijven voor de balie staan. De balie heeft een hoogte van 76 cm aan de kant van de medewerker en een hoogte van 100 cm aan de kant van de bezoeker. De medewerker zit op een normale kantoorstoel en de ruimte achter de balie beschikt over een verhoogde vloer. Zo behouden bezoeker en medewerker dezelfde ooghoogte, ook al is er slechts een die staat.

Moet de medewerker veel lopen? Dan is het beter om voor een hoge kantoorstoel te kiezen in plaats van een verhoogde vloer. Zo blijven bezoeker en medewerker dezelfde ooghoogte behouden, ook als de medewerker opstaat van zijn stoel. De stoel beschikt over een stevige voetensteun. Dit soort verhoogde balies zijn 100 cm hoog. Bij een zit-stabalie heeft de balie een uitsparing van minimaal 60 bij 60 centimeter voor de beenruimte.

De sta-stabalie

De standaard hoogte voor een receptiebalie waaraan zowel de bezoeker als de medewerker staat, is 100 cm. Deze balie is ideaal voor recepties waar bezoekers kort aan de balie staan en medewerkers veel lopen. De sta-sta balie is enkel geschikt voor bedrijven waarbij medewerkers dagelijks niet langer dan twee uur achter de balie hoeven te staan. Indien de werkzaamheden aan de balie in de regel de twee uur overschrijden, is een zit-stabalie de beste optie. Het blad van de sta-sta balie moet in ieder geval 120 cm breed zijn en 110 cm diep. Voor de beenruimte moet er een uitsparing van minimaal 25 cm diep zijn voor de voeten en een uitsparing van minimaal 10 cm diep voor de knieën.

Op hoogte verstelbare receptiebalies

Er zijn balies beschikbaar die een op hoogte verstelbaar bureau hebben. Deze balies maken het eenvoudig voor iedere medewerker om een goede ergonomische houding aan te nemen. Een op hoogte verstelbare balie is een goede keus wanneer je voor een sta-sta balie gaat. Bij deze balie kun je immers niet de hoogte van een bureaustoel aanpassen om je medewerker een ergonomische houding aan te laten nemen.

De baliestoel

De balie kan een juiste hoogte hebben, maar zonder de juiste baliestoel kan er geen ergonomische werkplek worden gecreëerd. De baliestoel moet aan alle eisen voldoen waaraan een bureaustoel voldoet. Daarnaast moet de voet van de hoge baliestoel een diameter van minimaal 70 cm hebben, zodat de stoel niet kantelt. Ook moet het een instapring hebben die het makkelijker maakt voor de receptionist om plaats te nemen. De meeste receptiebalies zijn niet in hoogte verstelbaar. Het is daarom extra belangrijk dat de baliestoel wel in hoogte verstelbaar is, zodat de werknemer geen rug-, nek-, of schouderklachten krijgt van een verkeerde houding.

De balie ergonomisch inrichten

Welke balie je ook kiest, het is belangrijk dat de werkplek ergonomisch wordt ingericht. Dit zorgt ervoor dat medewerkers niet verder naar spullen hoeven te reiken dan nodig. Onderdelen die de receptionist veel nodig heeft, binnen een handbereik van maximaal 30 centimeter. Het beeldscherm dat aanwezig is op de werkplek moet zo zijn ingesteld dat het op ooghoogte is van de werknemer.

De juiste balie kiezen

Het kiezen van de juiste balie is belangrijk. Het houdt je medewerkers tevreden en het geeft, in combinatie met een goed ingerichte receptie, een goede eerste indruk aan klanten. In sommige gevallen is een zit-zitbalie ideaal. In veel andere gevallen, waarbij klanten weinig tijd aan de balie doorbrengen, is een zit-stabalie of sta-stabalie de juiste keus.

Naast het kiezen van het juiste soort balie en het overwegen van de ideale hoogte, zijn er nog veel andere zaken die je keuze kunnen beïnvloeden. Wil jij de ideale receptiebalie aanschaffen en rekening houden met alle belangrijke factoren? Maak dan gebruik van onze keuzegids of bestel direct jouw nieuwe receptiebalie.

Gerelateerde berichten